VIDEO | Primele cazuri de infecție cu Omicron în România. Ministerul Sănătății: „Există o suspiciune înaltă la doi dintre românii care s-au întors din Africa de Sud”

Publicat: 02/12/2021, 13:01
Actualizat: 02/12/2021, 17:21

La doi dintre românii care au revenit din Africa de Sud există „o suspiciune înaltă” că sunt infectați cu noua variantă de coronavirus – Omicron, anunță, joi, Ministerul Sănătății.

Este vorba despre două persoane care au fost testate pe Aeroportul Otopeni, iar acestea se află în carantină la domiciliu, în județele de proveniență, Vaslui si Brașov.

„Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele trei persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Cele trei persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare.

Mai mulți români au fost repatriați, recent, din Africa de Sud,  unde a fost identificată pentru prima dată infecția cu tulpina Omicron, noua variantă de COVID-19. Toți au fost testați, iar trei dintre ei au primit rezultate pozitive.

Pe lângă cei doi la care există suspiciunea că ar fi infectați cu noua tulpină, o altă persoană – un jucător de la echipa de rugby Știința Baia Mare – se află sub monitorizare pentru că este infectat cu coronavirus.

Ce spune ministrul Sănătății

„E vorba de debutul procedurii de secvenţiere care a arătat prezenţa mai multor mutaţii. Rămâne să vedem la sfârşitul analizei dacă este vorba de tulpina Omicron sau de o altă variantă, dar probabilitatea este mare, datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutaţii”, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Întrebat care sunt următorii paşi ai autorităţilor, ministrul Sănătăţii a subliniat că „discutăm de o tulpină care a apărut în foarte multe ţări din Europa, ca urmare a călătoriilor pe continentul african”.

„Este, în mod evident, decizia luată de izolare şi monitorizare a pacienţilor care au fost infectaţi. Din fericire, ei sunt asimptomatici, deci nu prezintă, practic, o modificare a stării de sănătate. Sunt monitorizaţi. Vor fi monitorizaţi pe întreaga perioadă de 14 zile necesară pentru acest lucru”, a adăugat Rafila.

Autoritățile admit că nu pot împiedica total apariția tulpinii, ci totul este doar „cumpărare de timp”

„În final, tulpina va ajunge peste tot, asta nimeni nu va putea să oprească, am văzut asta și când a început pandemia în China. Singurul lucru care se poate face acum este întârzierea răspândirii și cumpărare de timp până aflăm dacă răspunde la vaccinuri, dacă e mai ușoară, dacă impactul pe sănătate e mai grav, astea sunt lucruri care se analizează acum de specialiști”, a spus, duminică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a explicat, sâmbătă, la întrebarea jurnaliștilor privind rapiditatea cu care se pot depista cazuri de infecție cu această variantă, că în România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri.

„Sigur, capacitatea acestor laboratoare este difertă. Sunt laboratoare care pot să facă până la 800 – 1.000 de probe pe zi, unele, un număr mai mic de probe, 2-300. Important este să avem probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat, prin intermermediul direcțiilor de sănătate publică, să alertăm toate spitalele COVID, care au fost foarte clar invitate și cu o recomandare foarte fermă să recolteze pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând, pentru că ne-am dori să vedem dacă această tulpină e mai severă. Și, sigur, să se obișnuiască, la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o țară africană sau dacă a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona. Dacă vom avea probe, cred că la acest moment capacitatea este suficientă”, a spus Adriana Pistol.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Care este forma Universului? Unii cercetători spun că ar semăna cu un hol cu oglinzi
×